TOP

A felhőalapú informatika, a Cloud VPS gyümölcsei

Az elmúlt néhány évben, a fizikai szerverekkel szemben ugrásszerűen megnőtt a virtuális szervereket használó vállalkozások száma. Nem csoda, ezek ugyanis jóval költséghatékonyabbak, továbbá könnyebben bővíthetők. Lényegük, hogy a vállalat az operatív működéshez szükséges eszközöket egy különálló, saját erőforrásokkal rendelkező, biztonságos adatparkban található szerverről éri el, internetkapcsolat segítségével.

Az imént említett versenyen túl azonban a VPS szerverek között is hasonló párharc kezdett el kibontakozni. A hagyományos VPS szerverek rovására az utóbbi időben egyre népszerűbbek az úgynevezett felhőalapú, idegen szóval Cloud VPS-ek. Ez a jelenség elsősorban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában figyelhető meg. Utóbbiak lényeges előnye, hogy itt nemcsak az erőforrások módosíthatók, hanem teljes mértékben újra is telepíthető a rendszer, így a rendszergazdai segítség sem elengedhetetlen, a hagyományos VPS-ekkel ellentétben.

A Cloud VPS is a felhőalapú informatika gyümölcse, ami a 2010-es évek óta a számítástechnika egyik fő iránya. Lényege, hogy a szolgáltatásokat a felhasználók nem egy meghatározott hardvereszközön üzemeltetik, hanem azok hálózaton keresztül érhetőek el. Erre példa a Google Drive is, amely szintén egy felhő alapú tárolóeszköz. Feltölthetők rá képek, videók, szövegek és hangfájlok, melyek azt követően bármely internetkapcsolattal rendelkező eszközről elérhetőek, böngésző segítségével. A felhőalapú szolgáltatások legnagyobb előnye ez, így nem kell attól tartanunk, hogy elvesztünk egy számunkra fontos dokumentumot, vagy hogy az valami okból törlődik számítógépünkről. A Cloud VPS lényege is ez, a felhő kialakítása miatt nem kell attól félnünk, hogy valamilyen hiba miatt nem érjük el saját VPS-ünket.

Ennek fényében mindenkinek bátran ajánlom a felhőalapú VPS használatát.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.