TOP

A jó macaron és a rossz macaron.

Hosszú évekig utáltam a macaront, mert amikor először kóstoltam, olyan borzasztó édes és fantáziátlan sütihez volt szerencsém, melyet nem kívánnék senkinek. Mintha színes, összegyurmázott porcukor lett volna. Nem is értettem, hogy a Pletykafészkek sorozatban Blaire Waldorf miért szerette annyira ezeket a borzalmakat. Aztán szerencsére volt alkalmam kipróbálni egy jóféle macaront, és minden megváltozott. 

A macaron egyébként Velencéből származik, ott kezdték a mandulából és tojásfehérjéből készült kis sütiket gyártani a 14.-15. század környékén, majd innen vándorolt fel Franciaországba. Mára már jellegzetes francia sütemény a macaron, melynek fő alkotóelemei a  tojásfehérje,  porcukor,  kristálycukor,  mandulaliszt  vagy  őrölt  mandula  és  ételszínezék.

A jó macaron roppanós és friss egyben, krémje pedig legtöbb esetben akkor tökéletes, ha valamiképp ellensúlyozza a sütemény édes ízét. Ellenben azokkal a macaronokkal, amiket az olcsóbb tortákra tesznek, vagy amiket nem kifejezetten macaron gyártás céljából nyitott üzletekben készítettek.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.