TOP

Az egyenáramú villanymotor

Az egyenáramú villanymotor rendeltetése, hogy mechanikus energiává alakítja át az egyenáramú elektromos energiát. Fordított folyamat esetében beszélhetünk a generátorról, mely az autóiparban is bevett tartozék.

Felépítését tekintve, két fontos tényezőről beszélhetünk: az állórész, és a forgórész, emellett a működése közben áll, a stator. Ez a stator hozza létre a motor feladatához szükséges mágneses mezőt. A rotor pedig az az alkatrész, amely forog működés közben, ez okozza az elektromotor erőt, és az elektromágneses nyomatékot. Az egyenáramú villanymotor működése tehát a közben keletkező mágneses pólusok vonzásán és taszításán alapszik.

Ahogy másféle típusnál, az egyenáramú villanymotor megvásárlásakor is nagyon körültekintőnek kell lennünk, hiszen számtalan tényező működik közre a sikeres vásárláshoz. A teljesítmény az egyik legfőbb szempont, hiszen nem az optimális élettartamot és amortizációt érjük el, se ha túl alacsony, se ha túl magas teljesítményű motort veszünk. Amellett a méret sem mindegy, hiszen attól függően tudunk bizonyos méretű egyenáramú villanymotort venni, hogy mekkora ipari helységben szeretnénk használni.

A gyártó szerencsére ötféle méretben kínálja az ideális típusokat. A zajvédelem is fontos szempont, azonban az újfajta EC-sorozatú egyenáramú villanymotorok zajszintje meglehetősen alacsony, így nem okoznak kellemetlenséget a munkavégzés során. A cég kínálatában többféle alkatrész és kiegészítő közül is válogathatunk a kívánt típus mellé.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.