TOP

Az ELTE kutatói jöttek rá az új csillagászati összefüggésre!

Magyar csillagászok, az ELTE kutatói a csillagrendszerünk magját vizsgálva több, szám szerint 12 dupla fekete lyukat fedeztek fel, melyek előzetes feltételezésük szerint a Tejútrendszer magjában található szupernehéz fekete lyuk körül keringenek, mintegy korongot képezve akörül. 

A szupernehéz fekete lyuk körül keringő korongot képző fekete lyukakkal együtt keringenek még a Tejút magjában található nehezebb csillagok is. Bár a fent említett kettős fekete lyukakat szám szerint is kimutatták, azt is hozzátették, hogy több ezer más fekete lyuk és több millió csillag keringhet a központi mágneses térben, ráadásul előzetes elképzelésekkel ellentétben, sokkal kötöttebb pályán  keringenek ezek a mag-közeli objektumok, mint a Tejút külső részén levő égitestek. Azaz nem ugyan abban az irányban, szervezetten mozognak a meg körül.

A mozgásuk és a korong szerű rendeződésük is a tömegükből adódik: három kategóriába sorolták a csillagokat méret és tömeg szerint, és kizárólag a legnehezebbekre jellemző a korongba rendeződés, a közepes, B típusú csillagokra már kevésbé jellemző ez, a mi Napunkhoz hasonló méretű csillagok pedig gömbszimmetrikusan fordulnak elő leginkább. Ez azt jelenti tehát, hogy azok a csillagok, melyek a fekete lyuk körül keringenek, nem gömb alakúak, hanem hajlított korong formát vesznek fel, míg a kisebb csillagok a Nap formáját, azaz gömböt.

A nagy mágneses erő nem csak a csillagokat hajlítja meg, hanem a gázfelhőket is, melyeknek nagy energiás kiáramlásait itt a Földön is érzékeljük. Az ELTE kutatóinak felfedezése tehát választ adhat sok korábban megválaszolatlan kérdésre.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.