TOP

Milyen címkenyomtatót? Tippek a vásárláshoz

A megfelelő minőségű etikett nyomtatás kulcsfontosságú a címkézési feladatoknál. A speciálisan erre a célra kifejlesztett nyomtatók képesek a megfelelő minőségű vonalkódos címkéket előállítani. A leghatékonyabb és alacsony költséget felemésztő megoldás a megfelelő címkenyomtató használata.  A kiválasztás során nagyon körültekintően kell megválasztani a megfelelő nyomtatót. A csábító árak mellett érdemes odafigyelni arra is, hogy a nyomtató mit nyújt, milyen tudással bír. Hosszú távú és gazdaságos megoldást kell keresni, hiszen a beruházások megtérülése nagyon fontos minden cég életében.

Először is át kell gondolnunk, hogy milyen eljárással kívánjuk a címkéket nyomtatni.
  • direkt terminál nyomtatással: ha a címke életciklusa rövid, azaz csak pár hónap, akkor ez a nekünk való nyomtató. Nincsenek magas követelmények, hiszen gyorsan fogyó és cserélődő címkéről van szó.
  • a termál transzfer nyomtatás a speciálisabb igényeket hivatott kielégíteni. Ilyen lehet az időtállóság, az esetleges kültéri használat vagy a vegyszerállóság.
Milyen környezetben szeretnénk használni az címkét?
  • irodai, kereskedelmi vagy egészségügyi környezetben?
  • gyártó, ipari, szállítmányozási, raktározási környezetben?
  • olyan feladatokhoz, amelyek nagyfokú mobilitást igényelnek?
Mekkora mennyiségű címkére van szükség? Napi hány darabra?

Nagyon fontos, hogy olyan címkenyomtató kerüljön végső kiválasztásra, amely a napi terhelést vidáman elbírja, ha egy rosszabb minőségű nyomtatón nagyobb mennyiséget nyomtatunk, akkor elképzelhető, hogy az élettartama sem lesz túl hosszú és idejekorán tönkremegy. Ezzel a termelékenységet biztosan nem tudja növelni és a beruházási költségek is emelkedni fognak.

  • napi pár 100 darab
  • napi 5000 darabnál több
  • napi 15000 darab címke feletti az elvárt mennyiség?
Milyen méretű címkét szeretne használni?

A címke tervezése nagyon nagy odafigyelést igényel. A megtervezett címke már kellő adatokkal szolgál a méretet illetően. Ha nem történt probléma a tervezés során, akkor az adott méretű címkéhez illő nyomtatót kell kiválasztani. A legtöbb nyomtató a 104 mm nagyságot képes lenyomtatni, ezért ha a választás ideje elérkezik, már pontosan kell tudni, hogy milyen méretű címkéből szeretne többet gyártani. Ha a 104 mm-nél nagyobb méret az, amely megfelelő Önnek, akkor a nagyobb teljesítményű nyomtatók mellett érdemes döntenie.

Nézzük meg a felbontást

200,300,400 és 600 dpi felbontást képesek nyomtatni a címkenyomtatók. A legtöbb cég a 200 dpi-s megoldás mellett dönt, de ha egy sokkal részletesebb grafikáról van szó, akkor már a 300 dpi-s nyomtatást kell alkalmazni.

Ha tényleg a megfelelő címkenyomtatót kívánja beszerezni, akkor érdemes ezeket a pontokat alaposan átgondolni és az ezekre adott válasz alapján kiválasztani a megfelelő címkenyomtatót. Gondolja át alaposan, mielőtt bármilyen elhamarkodott döntést hozna, és mondjuk egy nagyon olcsó készüléket kínáló, kecsegtető ajánlat mellett döntene.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.