TOP

Németországban az antiszemita bűncselekmények száma csökkent

Csökkent az antiszemita indíttatású bűncselekmények száma Németországban tavaly az egy évvel korábbihoz képest, a szélsőjobboldali és idegenellenesinditatású bűncselekmények száma viszont emelkedett a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a Baloldal által nyilvánosságra hozott kormányzati adatok szerint.

Az antiszemita indíttatású bűncselekmények száma a 2014-ben regisztrált 864-ről 740-re csökkent, ezen belül az erőszakos bűncselekmények száma 25-ről 18-ra mérséklődött a Baloldal kimutatása szerint, amely a szövetségi belügyminisztérium statisztikáin alapul.
A szélsőjobboldali és idegenellenes bűncselekmények száma viszont több mint 30 százalékkal emelkedett, a 2014-ben regisztrált 10 541-ről 13 846-ra nőtt.
Ebben a kategóriában az erőszakos bűncselekmények száma majdnem megduplázódott, 496-ről 921-re emelkedett. A bűncselekmények során megsérült emberek száma 431-ről 691-re emelkedett.
A legnagyobb csoportot a propaganda bűncselekmények alkotják – ez például tiltott önkényuralmi jelképek mázolását jelenti lakóházak falára -, számuk 7311-ről 7873-ra nőtt.
A Baloldal minden negyedévben kikéri az antiszemita, illetve a szélsőjobboldali és idegenellenes bűncselekményekről készített statisztikákat a belügyminisztériumtól, és az adatok összesítése után a párt egyik tekintélyes vezetője, Petra Pau Bundestag-alelnök honlapján közöl összefoglaló kimutatást.
Petra Pau német hírportálokon csütörtökön idézett nyilatkozatában riasztónak nevezte a szélsőjobboldali, idegenellenes bűncselekmények számának növekedését. Rámutatott, hogy csak előzetes adatokról van szó, és az utóbbi évek tapasztalatai alapján a tartományi és szövetségi hatóságoktól később beérkező statisztikákkal együtt megduplázódhat az esetek száma.
Tehát naponta olyan 3-4 szélsőjobboldali motivációjú erőszakos bűncselekmény történik Németországban, ahol a szélsőjobboldali eszmék ismét “életveszélyt jelentenek mindazok számára, akik nem férnek bele a nácik emberellenes gondolkodásába”

 

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.